Az edzések időpontja:


Minden kedden és pénteken:

nyáron:
17.00-18.00 gyerekek + felnőttek

télen:
17.00-18.00 gyerekek
18.00-19.00 felnőttek

Jelentkezési feltétel gyerekeknél:
Általános iskola megkezdése + erőlködés nélkül ki tudja húzni az íjat.

Nimród

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agócs Béla bácsi levele a kezdetek kezdete...

 

Agócs Béla bácsi 2005. 11.20-i levele.

Tiszteljük a múltat és éltessük tovább!                                                                                                                                                                      Mohácsi Torna Egylet Nimród Íjász Szakosztálya 2005. április 06-án alakult. A szakosztályt Agócs Béla vezetésével 10 lelkes íjász hozta létre. Az alapítók szándéka szerint szakosztályunk a magyar íjászhagyományok felélesztését, megtartását és ápolását tűzte ki céljául. Ennek megfelelően egyesületünk tagjai különböző pusztai, merevszarvú reflex íjakat használnak. Nagy hangsúlyt helyezünk a magyar történelmi hagyományaink őrzésére és az íjászat, mint sport népszerűsítésére. Szakosztályunk tagjai igen szép eredményeket mondhatnak magukénak. Sok arany, ezüst és bronzérem bizonyítja versenyzőink felkészültségét. Szakosztályunk a város és a Mohácsi Torna Egylet támogatásának köszönhetően kitűnő, biztonságos, és könnyen megközelíthető íjászpályán tartja az edzéseit minden kedden és pénteken. Télen és rossz idő esetén a mohácsi Sportcsarnok 8 lőállásos íjászpályáján tartjuk edzéseinket. Szakosztályunk minden évben 2 alkalommal szervez íjászversenyt. Tavaszi versenyünk mindig egy aktuális magyar történelemhez kapcsolódó kerek évforduló jegyében kerül megtartásra. (pozsonyi csata, a győztes augsburgi csata, Rákóczi szabadságharc) Minden év augusztusában megrendezzük a mohácsi csata évfordulójának tiszteletére a II. Lajos emlékversenyünket, melyre az ország minden részéből érkeznek tradicionális íjászok. Versenyeink egyik fő jellemzője a saját, Nimródos érmek és az aktuális versenyhez kapcsolódó egyedi oklevelek, emléklapok, melyek a "Rólunk" rovatban megtekinthetők. Szakosztályunk tevékenysége széles körű. A sport és hagyományőrző íjászaton kívül minden évben tartunk egy "vitéz próbát" amely a X. századi eleink hadi elemeiből áll. A sport íjász tudás megmérése céljából minden hónapban „íjász próbát” rendezünk, melynek eredménye év végén összesítésre és díjazásra kerül. Felkérés esetén falunapokon, városi rendezvényeken tartunk íjász bemutatókat. Rendszeresen részt veszünk Mohács város Nepomuki ünnepségének zászlós felvonulásán. Iskolák felkérésére élő történelem órákat, sportnapokon a gyerekek íjászatra tanítását szoktuk elvállalni. Minden év őszén családi napot tartunk a magunk örömére, ahol a kézműveskedés mellett, népi ügyességi játékok, vetélkedő és régi ételek elkészítése a fő program. Korábban havi rendszerességgel, jelenleg esetenként tartunk olyan "mini" szabadegyetemes előadásokat, Nimród estet a szakosztályunk tagjainak, amelyek a magyar történelem kevésbé ismert, vagy a történelemkönyvekből kimaradt eseményeit dolgozza fel.

Szakosztályunk kezdeményezője és végrehajtója volt a déli régió (Baranya-Somogy-Tolna) íjászversenyinek összehangolásában és a Baranya Íjász Bajnoka versenysorozat népszerűsítésében. Szakosztályunk szeretettel várja minden, íjászat iránt érdeklődő felnőtt, gyermek és ifjú jelentkezését, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy jó csapatban, kulturált körülmények között fejlessze tovább íjász tudását, versenyeken a Nimród színeiben indulva érjen el sikereket. Hajrá Nimród!

 

Agócs Béla: Magyar Íjászok Indulója.

 

Feszül az ideg, meghajlik az íj, csattan a vessző a cél közepén.
Bele, bele, bele a legközepébe
Bele, bele, bele Árpád örömére
Nimród szellemével bele, bele, bele!

 

Kezében az íjjal, megint, magára talált.
Nem mossa el az „idő”, bár ellensége, ma is bőven akad,
Fenik a fogukat arra, ami még hazánkból, megmaradt
Nem kell félnünk, legyünk akár, bal, vagy jobb, ha
Kezünkben az íj, magyar lesz: szívünk,lelkünk, énekünk
Drága-szép HAZÁNKBAN újra, magyarként élhetünk.

 

Feszül az ideg, meghajlik az íj, csattan a vessző a cél közepén
Bele, bele, bele a legközepébe
Bele, bele, bele Árpád örömére
Nimród szellemével bele, bele, bele !
Éljen a MAGYAR!

 

Vezetőség:

 

Agócs Béla - tiszteletbeli elnök

 

Schnell Tamás - szakosztályvezető

 

Mányoki Józzef - vezetőségi tag

 

Sárvári József - vezetőségi tag

 

Szűcs Gergely - vezetőségi tag


Takács András - vezetőségi tag 

Szakosztályunk emblémájának a leírása


 

A szimbólumrendszert befogadó kör a kultúrák többségében és így a magyarban is az egységet, a teljességet jelképezi. A hatszirmú virág, vagy rozetta a nap és az élet szimbóluma. Az Erdélyben található székelykapuk álladó jelképe, ha más díszítés, faragás nem is található a kapun, ez a jel akkor is megjelenik valamilyen formában. Ugyanígy nagyon gyakran megtalálható az ősi Kárpát-medencei szuszékokon, és számtalan más magyar népi fafaragáson.

A nálunk (magyaroknál) "rozettának" nevezett szimbólum teljes mértékben megegyezik az Észak-amerikai indiánoknál a "legkisebb család" szimbólumával. A lakodalmas menet  az újházasok sátrára, vagy házára ezt a jelet festik a mai napig. Ez a szimbólum  náluk a legkisebb család taglétszámára utal: 2 szülő és 4 gyerek.

 

A virág két felső szirmában található Nap és Hold jelképek szintén megtalálhatók a magyarság ősi motívumait hordozó székelykapukon, valamint több megyénk és királyunk címerén. A Nap az élet és ezáltal Isten szimbóluma. Őseink tisztelték a Napot és Isten égi szimbólumának tartották, de nem azonosították vele. A Hold egy saját fénnyel nem rendelkező égitest, de a rávetülő napfényt hibátlanul közvetíti a Föld felé. Ezen tulajdonsága miatt Boldogasszonyt szimbolizálja. A Nap és Hold megjelenik továbbá a Szent Koronán a Pantokrátor (Jézus) ikonján is. A Napban megjelenő férfiúi és a Holdban megjelenő női tulajdonságok folytán a két égitest együttes alkalmazása megintcsak a teljességet jeleníti meg.


 

A rozetta középpontján áthaladó felfelé álló nyílvessző szimbolizálja a szakosztály íjász profilját.


A körön belül, a szirmok között rovásírással szakosztályunk neve a "NIMRÓD" felirat olvasható.

 


Szakosztályunk pólói:

 

 

Szakosztályunk zászlója

 

 

Szakosztályunk jurtája


 

Szakosztályunk születésnapja:


2005. április 06.

 

Szakosztályunk névnapjai:


Április        28. - Nimród

Augusztus 01. - Nimród

November  11. - Nimród

 

Szakosztályunk érmei:

 


Szakosztályunk serlege:


 

Szakosztályunk oklevelei:

 

Tavaszi versenyek

(Aréna Camping) 

Nyárvégi versenyek

(Mohácsi Történelmi Emlékhely)
Szakosztály - házi versenyek

 

Vetélkedők

 

 

Bannereink
Webmester