Apa kezdődik!!!!! Igen, ezévben is elkezdődött Baranya megyében az íjászversenyek hétvégéje. A hosszú szürke téli napok után szokás szerint ragyogó napsütéses időben tartották meg a siklósi Apró Paták az év első íjászversenyét. Nekik mindig kedvez az időjárás, mert emlékezetem szerint az év első versenyén minidg szikrázó napsütésben találkoztak megyénk íjászai Siklóson. Ez a hagyomány idén sem szakadt meg szerencsénkre. Az év első íjásztalálkozója rendhagyó módon "csak" félig szól az íjászatról.

 

Mindenki beszélget, örül egymásnak. Lekerülnek a vastagabb kabátok és mindenki kényelmesebb ruhában vág neki a versenynek. Igazából senki nem sürgeti a házigazdákat, hogy "Mikor kezdünk?" A sásdi csapat telefonál, hogy 15-20 percet fognak késni. "Megvárjuk őket" volt az egybehangzó válasz. Ervin barátom egy tálca zsíroskenyérrel járja a beszélgető csoportokat. Az idő múlik, de ez a tény senkit sem zavar. Ha bejelentenék, hogy elmarad a verseny mindenki simán elfogadná, beszélgetne tovább, megvárná az ebédet, majd azután napfürdőztetnénk az arcunkat, lőnénk párat, a díjaknak szánt borokat szépen elszopogatnánk, a gyerekpezsgőket megkapnák a sofőrök, az érmeket pedig feldobnánk az ég felé és akire hull azé lenne. A következő 3-4 órában pedig folytatnánk a beszélgetést, hallgatnánk a gitáros lány dalait, majd Welzer Feri ebédre szánt szalonnáját megsütögetnénk és amikor ránkesteledik szépen hazamennénk.

 

De nem így volt... Pontosabban kis eltérésekkel de így történt a mai nap. Ebbe az idilli harmóniába "bezavart" egy kicsit az íjászverseny. Ha Ervin nem találja meg a mikrofont és nem kezd el bele mindenféle hivatalos dolgot beszélni, akkor ez  lett volna a nap forgatóskönyve. De megtalálta azt a mikrofont és elindult a nap "B" verziója, mely annyiban tért el a tervtől, hogy kb. 3 óra alatt végiglőttünk egy 20 célos 3D-s pályát két vesszővel. Még egy apró eltérés volt az eredeti tervtől: Feri délben megette a fogyókúrás sültszalonnáját kenyér nélkül hagymával.

 

A télen "berozsdásodott" íjászok "csikorogva" indultak az első célhoz. Olyan "menjek, vagy maradjak" állapot volt ez. Ahogy magunk mögött hagytunk pár métert úgy kezdtek a "rozsdásodások" eltűnni. Előjöttek a régi íjász ösztönök melyek egyre nagyobb mértékben kerültek bele az emberek vérkeringésébe. A vér nem válik vízzé. Az íjászok is egyre élénkebben haladtak a célok felé, s mire odaértek már mindenki "íjászlázban" égett. A régi "íjászösztönök" győztek. Az első célnál már senkit nem foglalkoztatott a napsütés meg a tavasz "lehellete". Nagy hévvel és lendülettel kezdődött a verseny. Aki nem volt a gyakorló pályán annak az első pár célja arra ment rá, hogy előhívja a belsőjéből minden íjász tudását. A pálya változatos volt, a célok felújítottak és újak. A távolság mindenhol lőhető volt. Még a "nemszeretem" szarvas is sok-sok találatot kapott.  A célok kihelyezése életszerű volt. Gyorsan lehetett haladni és csak néha kellet kicsit várni. Továbbra is nagy szívfájdalmam a 2+1 lövés... A pályát meglepően gyorsan tudtuk végiglőni. Igazából még meg sem éheztünk. Összeadtuk a pontokat és elmentünk az ebédünkért. Három menü közül lehetett választani a nevezéskor: 1) rántotthús vegyes körettel, 2) rántott sajt, 3) krumplivalami pulykahússal. (nem szaknyelven fogalmaztam)

 

Az ebéd elején megjelent egy lány gitárral. Lepakolt az egyik használaton kívüli asztalra és elkezdett énekelni. Ervinnek ismét sikerült valami eredeti meglepetéssel kedveskednie az íjászoknak. Napjaink ismert magyar dalait énekelte el nekünk gitárkísérettel. A távlövés vetett volna véget ennek a dallamos varázslatnak, de csak részben sikerült. Az íjászok zöme elment szurkolni a távlövésre, de azért jópáran maradtak zenét hallgatni. A tökéletes nap tovább folytatódott. A dal szállt, a Nap sütött, beszélgettünk. Minden olyan nyugis volt. A távlövés izgalmát a mostani versenyen elcseréltem a ének szépségére. Távlövést még láthatok eleget, de az éneket nem biztos, hogy hallgatni tudok egy íjászversenyen. Külön köszönöm Kovács Rékának a csodálatos dalokat!

 

A távlövés végeztével elkezdődött az eredményhirdetés. Szép eredmények születtek. Mindenki örült, mert minden csapatból volt dobogós. A Baranya Íjásza versenysorozat első fordulója ezzel véget ért. Az eredmények hamarosan láthatóak lesznek a www.baranyaijasza.hu oldalon és a mi honlapunkon. A versenyen készített fényképek pedig a képre kattintva nézhetők meg.

 

                              

 

Részemről a 2015. év első és utolsó versenye volt a siklósi. Nagyon örülök, hogy itt lehettem és végiglőhettem a pályát. A jó idő és a koncert extra ajándék volt számomra, mivel a jövő hónapban reményeim szerint elkezdek egy 2 éves felnőttképzéses iskolát, ahol a tanítás minden hét szombatján lesz. Akitől tudtam elköszöntem, akitől nem attól itt és most szeretnék. Majd csak kibírom valahogy ezt a 2 évet íjászversenyek nélkül. Ahogy hallgattam a zenét, néztem az ismerős arcokat és az évek alatt minden zegét zugát bejárt siklósi erdőt, teljesen elérzékenyültem. 2 év... Majdcsak eltelik valahogy... (persze csak akkor ha lesz iskola) Belegondoltam abba, hogy milyen sokatokkal csak itt, az íjászversenyeken találkoztam. Nagyon bízom abban, hogy 2 év múlva minden ismerős arcot látni fogok újra és még sok új íjászt is a versenyeken. Köszönöm mindannyiótoknak a sok szeretetet és a barátságotokat!

 

A távollétemnek más "következnménye" is lesz. Mivel nem tudok eljárni a versenyekre, ezért az élménybeszámolóimat sem tudom megírni. Ezért kérném, hogy valaki, valakik vegyék át ezt a szerepem. Ha elküldik nekem az élménybeszámolót, akkor ki fogom tenni a honlapunkra. A készített fotókat pedig a fényképalbum2.hu -ra feltöltve csak a linket kellene elküldeni. A távollétem miatt a BÍ pontok összesítésére, közzétételére sem tudok vállalkozni, mivel nem lesz semmi rálátásom a versenyekre. Mivel senki sem pótolhatatlan ezért biztos meg fogjuk találni a lehető leghatékonyabb módját és legalkalmasabb személyét a BÍ pontok összesítésére.

 

Kérem, hogy továbbra is küldjétek el nekem nemcsak a BÍ versenykiírásotokat és eredményeket, hogy kitehessem a honlapra. Az elfogalaltságom csak a szombati napjaimat veszi igénybe, így a többi íjászattal kapcsolatos tevékenységemet továbbra is szeretném folytatni.Webmester