Szakosztályunk idén 5. alkalommal rendezte meg a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen a II. Lajos emlékversenyét. Szakosztályunk a 484 évvel ezelőtti csata emlékére és a mohácsi síkon hősi halált halt magyar és sok más nemzetiségű vitéz önfeláldozó, a magyar hazát védő katonák előtt tisztelgett az íjászversennyel.

 

A májusi esőversenyünk után reméltük, hogy a mostani versenyünkek "szárazon megússzuk." A meteorológusok esőt mondtak a versenyünk napjárai is de szerencsére nekünk most jól jött a tőlük már megszokott téves előrejelzés. Ezúton is szeretnénk megköszönni azon íjászbarátaink versenyen való részvételét, akiket nem rettentett el az előző napi időjárás előrejelzés. Mivel néha olyan is előfordul, hogy az időjósok eltalálják a várható időjárást ezért igyekeztünk a versenyünket minél előbb elkezdeni. A megnyitó köszöntőt elhagyva versenyszabályok ismeretetésével és a Himnusz eléneklésével nyitottuk meg a versenyt.

 

A 20 célból összeállított versenypálya ügyességi, 3D-s állatcél és Czita Tibor tagtársunk által rajzolt gyönyörű történelmi célokból állt. A rajzolt török figurák annyira szépek voltak, hogy inkább képkeretbe tettük volna mintsem, hogy rálőjünk. A rövid megnyitó után az 5 fős csapatok elfoglalták az első céljaik helyét, majd elkezdődött verseny, amely verseny volt az időjárással is.

 

 

Az égiek kedveztek nekünk, mert minden csapat végigért a célokon. Az ebédet a távolodó lövészet verseny követte, mely során a versenyzők kihasználták a helyszín adta lehetőségeket. A gyerek (14 éves korig)  tardícionális ij kategóriát szakosztályunk tagja Takács Máté nyerte 35 méter távolságról 2 vesszővel. A tardícionális íj kategória felnőtt (14 év fölött) korcsoportjában 41 induló volt. Itt is kiélezett küzdelem folyt az első helyezésért. A távolság egy nőtt az íjászok és a cél a cél között. A 60 méteres távolságra 3 versenyző tudott felsorakozni. Sági József (Kerecsen Íjász Klub) Szórády Ernő (nagypeterdi Zrínyi M. Hagyományőrző Lovas és Íjász Sportgyesület) és Czita Tibor (MTE Nimród Íjász Szakosztály). A versenyt végül Szórády Ernő nyerte meg egy nagyon szép, győztes találattal. A felnőtt vadászreflex íjjal lövők közül Domonkos Margit ( Alisca Nyilai - Szekszárd) lutott el legtávolabb.A távolodó lövészet verseny izgalmait a közben eleredő eső sem tudta elmosni.

 

Az eredményhirdetésre már az emlékhely félig fedett aulájában került sor, ahol 79 versenyző várta türelmesen az eredményeket. Összesen 28 Nimródos vett részt a versenyen. Külön köszönet illeti meg ezért szakosztályunk tagjait! Az alábbi szép eredmények születtek:

 

fiú-mini korcsoport:

1. Hadfi Máté

2. Juhász Levente

3. Kovács Alexin

 

lány-gyerek korcsoport:

1 Hauser Enikő


fiú-gyerek korcsoport:

1. Takács Máté

3. Schnell Marcell


férfi-felnőtt korcsoport:

1. Szűcs Balázs

3. Schnell Tamás


férfi-senior korcsoport:

2. Mányoki József

3. Knolmayer János


férfi-senior korcsoport - vadászreflex:

2. Agócs Béla


A versenyen a legtöbb pontot Takács Máté lőtte. Az érte járó díjat (ezen a versenyen a harmadikat) boldogan vette át, melyet megérdemelt a versenyen nyújtott kimagasló teljesítményéért.


A versenyről senki sem távozott üres kézzel, mert a 6. helyezésig bezárólag oklevelet vehettek át a versenyzők. A verseny többi résztvevője pedig emléklapot kapott. Mivel az oklevél betűtípusa és megfogalmazása igyekezett az 1500-as évekre emlékeztetni, ezért nehezen olvasható, de több (nagy) nyugat-európai nép nyelvével ellentétben még mai is érthető számunkra. Az oklevél szövege mai betűtípussal, de a régiek nyelvezetében itt olvasható:

 

Oklevél


Kiadatott az nagh alkalombvl, hogy vitézi ijjas vyadalt vyvtac Moháchnak mezeyn.

 

Dywchöeseges Nimrud csapatunkrul nevezett ijászok megtartyák, myként minden esztendöben, vygazságos versengéseket az legnemesebb vytézi baynokiknak messzy földekrvl. És elyöttek mind ijforgató vytézek, ijakkal, szabyákkal, harczy dolmánvkban, sok háznépekkel egyetemben.

 

A napnak végeztére byzonságot tevének mind jó vytézségekrvl, nem fvtának meg a többi nemes lovagoknak láttán se.

 

Adaték tvdtára tehát mindeniknek, hogy az itten megjelent nemes vytézek között méltóságos

Ijas harczossvnk

 

 

a vyadalban megzerezte a diwcyöeseges

 

 

helyezetet.

 

 

Yertek hát nemes lovagok es üennepeljetek velvnk. Assztalunk tevlve mynden fevldy iosággal, kylemb-kylemb étkekkel. Elvárunk tykteket egy eztendönek mvltán megint hogy a vytéz köentest felöltve harczba szálljatok myvelönk egyben a dywchoeségért, hogy leg jobbak elött lennétek bajnokok.

 

 

Keltezett Mohách alatt, Az Úr Iesud elzövetelének kettöezertizedyk eztendeyében Sent Estván kyrainak vnnepe utáni szombaton.

 

A versenyen készett fényképeket ITT lehet megtekinteni.

 

A verseny teljes eredménylistája ITT található.

 

Az eredményhirdetés ajándéktárgyait az alábbi támogatóknak köszönhetjük:

Hárs Pincészet (Szajk)

Roth Pincészet (Bóly)

Feuerbach Pince (Villány)

Lakatos Tamás (Mohács)

Sárvári József (Mohács)

Bozsér László (Mohács)

 

Külön köszönetet szeretnénk mondani Varga Györgynek, a Mohácsi Történelmi Emlékhely üzemeltetőjének és a Duna- Dráva Nemzeti Parknak, hogy biztosították a versenyünkhöz a helyszínt és az infrastruktúrát.


A versenyünkről az alábbi visszajelzéseket kaptuk:


"Köszönjük a nagyszerű szervezést és a remek versenyt!
Sok tapasztalatot nyertünk és ez volt a legfőbb. (Bár érmekkel is szaporodtunk!)"

Nyílzápor Íjász Egyesület - Sásd

 Webmester