Az SS gránátos övén felfűzött két palack a híres molotov koktélt tartalmazza. Az egyszerű fegyvert először a spanyol polgárháborúban használták. Mindkét fél alkalmazott petróleumos palackokat (elsősorban a falangisták, mivel nekik kevesebb harckocsi jutott), melyeket meggyújtva az ellenség páncélosaira, vagy állásaira hajítottak (A polgárháborúban sokszor volt helységharc, mely kedvez a rövid távú, de hatásos fegyvereknek.). A Halhin Goli csatában a japánok a szovjet páncélosok ellen gázolajos palackokat alkalmaztak, jobb páncéltörő fegyverek híján. Japán jelentések szerint több száz harckocsit semmisítettek meg ily módon, bár ezt a háborút így is elveszítették.

 

A finn – szovjet háború idején kapta a közismert nevét az elegy. Molotov a háború alatt azt állította, hogy nem bombákat dobnak a finn településekre, hanem élelmet szállítanak nekik. A finnek ezért a bombákat molotov kenyeres kosaraiként kezdte emlegetni, és a szovjetek köszöntésére molotov koktélokat alkalmaztak, mondván ehhez az ételhez ilyen ital dukál. (Egyébként Molotov zokon vette az elnevezést, bár a finneket ez a legkevésbé sem izgatta.) Ez az egyszerű fegyver nagyon hatásos volt, másfelől a palackozó üzemek nagy tételben voltak képesek szállítani a koktélt. Az alkalmazás során a harckocsik hátsó felét igyekeztek megcélozni, ugyanis itt található a motor, az üzemanyag tartály. A finnek a háború alatt mintegy 450 000 darabot készítettek belőle.

 

A fegyver olyan népszerű lett, könnyű előállítása miatt, hogy más hadseregek is adoptálták – bár többnyire kényszerből. A britek, lengyelek, és németek is alkalmazták esetenként (változó összetételű elegyet töltve a palackokba), mikor más hatékonyabb páncéltörő fegyver nem állt rendelkezésükre. Hozzá kell tennünk azt is, hogy helységharcokban is előszeretettel alkalmazták a koktélt. Ugyanakkor a „szegény ember” fegyvere maradt a mai napig, ezt bizonyítja, hogy 1956. október 23-án kitört forradalom és szabadságharc idején a magyar felkelők is használták a molotov koktélt.

 

forrás: facebook: Hadtörténelmi Kulturális Egyesület

 



Webmester